Power BI Update Oktober 2024

Deze week is de nieuwste versie van Power BI verschenen, de release van oktober 2024. In deze blog sommen we de belangrijkste vernieuwingen voor je op.

Update van de visual calculations

Sinds de introductie van visual calculations aan het begin van dit jaar zien we een gestage doorontwikkeling op dit gebied. Ook deze maand worden er weer de nodige verbeteringen doorgevoerd:

  • Ondersteuning van de combo chart
  • Ondersteuning van field parameters
  • Eenvoudiger gebruik van templates

Ondersteuning van combo charts

Je zou het misschien niet zeggen maar niet alle visualisaties hebben ondersteuning voor visual calculations, neem bijvoorbeeld de treemap, slicer of small multiples. Deze maand wordt de ondersteuning in ieder geval uitgebreid met de combo chart. Ook hierin is het nu mogelijk om deze krachtige optie in te zetten:

Was het je trouwens ook al opgevallen dat wanneer je ergens een kolom verbergt middels deze optie dat Power BI je daar nu ook attent op maakt:

Ondersteuning van field parameters

De visual calculations hadden bij de introductie een aantal grote beperkingen en de field parameters die niet (volledig) ondersteund worden was er hier één van. Met de nieuwste update wordt deze beperking deels weggenomen doordat het nu mogelijk is om naar een rij/dimensie te verwijzen met de optie ROWS:

 

Totaal = COLLAPSEALL ( [ # MIC-meldingen] , ROWS)

Het is hiermee nog niet mogelijk om gebruik te maken van een field parameter die gevuld wordt met meerdere measures. Maar gezien de stappen die iedere maand gemaakt worden is dit hopelijk slechts een kwestie van tijd.

Eenvoudiger gebruik van templates

Standaard worden de visual calculations geleverd met een aantal templates van berekeningen. Om deze te kunnen gebruiken moest je voorheen eerst aangeven dat je een visual calculation wilde maken en kon je verderop in het proces het template kiezen. Nu is het ook mogelijk om direct bij het aanmaken van de berekening een template te selecteren:

Marker verbeteringen

Een aantal grafieken (zoals een lijngrafiek en scatterplot) hebben de mogelijkheid om met zogenaamde markers te werken:

Deze optie maakt het mogelijk om meer te spelen met de vormgeving van de visualisatie. Tot nu toe waren deze opties vrij beperkt en kon je meestal niet meer dan de kleur, vorm en formaat wijzigen. Nu hebben ze hier diverse opties aan toegevoegd:

  • De optie om de rand een kleur en dikte te geven
  • De rotatie van de marker te wijzigen
  • De optie om per categorie (legenda of y-as) de marker in- of uit te schakelen en individueel te configureren

Dit maakt het mogelijk om de volgende grafiek te maken zonder trucjes uit te halen met de error bar:

Nu is het afwachten tot het geheel ook conditioneel aangestuurd kan worden met een DAX-measure!

Nieuwe list slicer

Er is een nieuwe visual beschikbaar, de list slicer (let op! Je moet de preview-functie inschakelen om deze te kunnen gebruiken).

Deze nieuwe visual is een volgende stap in Power BI om de functionaliteit van de slicers uit te breiden. Het grote verschil met de nieuwe slicer die enige tijd geleden werd geïntroduceerd is dat het hiermee mogelijk is om een uitklapbaar menu te creëren:

In deze nieuwe slicer kun je vrijwel elk onderdeel configureren, zoals:

  • Achtergrondkleur
  • Tekstkleur
  • Afbeeldingen toevoegen
  • Weergave wanneer er een selectie is gemaakt
  • Vorm

Besteed je hier wat tijd aan dan kun je vrij snel mooi vormgegeven slicers opbouwen:

Nieuwe DAX-functies

Er zijn een viertal nieuwe DAX-functies geïntroduceerd als aanvulling op de INFO-functies die alweer enkele maanden beschikbaar zijn. Met deze nieuwe DAX-functies kun je eenvoudig een tabel opvragen (en eventueel omzetten in een calculated table) met informatie over de opbouw van je semantisch model. Het gaat hier om de volgende functies:

  • VIEW.COLUMNS
  • VIEW.TABLES
  • VIEW.RELATIONSHIPS
  • VIEW.MEASURES

Deze functies geven de volgende informatie terug:

 

INFO.VIEW.COLUMNS

INFO.VIEW.TABLES

INFO.VIEW.RELATIONSHIPS

INFO.VIEW.MEASURES

Het complete overzicht met alles wat er deze maand verbeterd is, vind je hier.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Translate »