Power BI Update

Power BI Update Januari 2025

Zo aan het begin van het jaar heeft Microsoft een nieuwe versie van Power BI Desktop uitgebracht (nadat ze december 2024 hebben overgeslagen). In deze blog zetten we de belangrijkste vernieuwingen op een rij zodat je direct weer bij bent!

TMDL Editor

Een jaar geleden introduceerde Microsoft TMDL (Tabular Model Definition Language) in Power BI Desktop. Hiermee werd het onderliggende datamodel van Power BI in een ander formaat opgeslagen en was het mogelijk om deze met een editor (zoals Tabular Editor) te wijzigen. Dit bood opties om bijvoorbeeld in één keer meerdere measures te wijzigen zonder te hoeven wachten op iedere wijziging.

Met de januari release van Power BI is het niet langer vereist om een externe tool te gebruiken maar heeft Power BI zijn eigen editor beschikbaar gesteld (in preview):

Met deze optie kun je bijvoorbeeld een measure in de editor slepen en direct alle eigenschappen inzien:

Uiteraard is het niet alleen mogelijk om de eigenschappen in te zien, maar ook om ze te wijzigen (via de knop Apply), zaken te vervangen (via Ctrl + H) of meerdere measures in één keer inzichtelijk te maken (door meerdere measures te selecteren voordat je ze naar de editor sleept of door een complete tabel of map in de editor te slepen). Een ander groot voordeel is dat je op deze manier eenvoudig measures of andere delen van het datamodel kunt kopiëren uit het ene rapport en kunt plakken in het andere rapport zonder alles handmatig te hoeven nabouwen.

Explore this data

In de Power BI Service is een nieuwe optie beschikbaar gekomen onder “More options” (de drie puntjes) genaamd “Explore this data”.

Met deze optie is het voor een gebruiker eenvoudiger om zelf aan de slag te gaan met het wijzigen van de visual voor eigen doeleinde in de webomgeving:

Zo kan een gebruiker er hier eenvoudig (en gefocust!) voor kiezen om kolommen weg te halen, filters toe te voegen of de weergave te wijzigen.

De uitwerking kan vervolgens worden opgeslagen als een rapport of zogenaamde “exploration”. Die laatste optie vereist wel dat er gebruik wordt gemaakt van Power BI Premium/Fabric omdat het resultaat enkel in een Premium werkruimte opgeslagen kan worden.

Verbeterde tekstslicer

In de vorige release van Power BI Desktop (november 2024) is er een nieuwe slicer in preview gegaan, de tekstslicer. Met deze slicer kun je eenvoudig zoeken op alle regels waarin het ingegeven woord is gebruikt, dit maakt een compleet andere manier van het filteren van de data mogelijk.

Zoals te verwachten was wordt deze functionaliteit stap voor stap steeds verder uitgebreid en zien we deze maand de eerste verbetering. Met de optie “Accept multiple values” is het mogelijk om nu te zoeken op meer dan één trefwoord:

Met deze optie creëer je een OF filter, wat betekent dat resultaten terugkomen die één van de twee woorden bevat. Dit is iets anders dan een EN filter waarbij enkel resultaten terugkomen die beide woorden bevat, eentje voor op de wensenlijst? Nog eentje voor op de wensenlijst is de optie om te kunnen filteren op maar dan één kolom. We zullen zien hoe deze visualisatie zich de komende maanden gaan ontwikkelen.

Opties treemap

De treemap is een visualisatie die al jaar en dag in Power BI aanwezig is, maar waar vrijwel geen vernieuwing op plaats vindt. Deze maand brengen ze daar verandering in met een tweetal nieuwe opties:

  • Keuze uit de indeling van de vlakken
  • Invloed op de ruimte tussen de vlakken

De eerste nieuwe optie maakt het mogelijk (wanneer er sprake is van een categorie en subcategorie) om de manier waarop de verdeling van de vlakken plaats vindt te beïnvloeden. Hierbij is het mogelijk te kiezen uit drie opties:

  1. Squarified > In deze weergave worden de vlakken zoveel mogelijk vierkant weergegeven om het onderling vergelijken eenvoudiger te maken
  2. Binary > In deze weergave wordt ieder vlak in twee delen gedeeld waarbij het tweede vlak wordt beschouwd als een volledig vlak dat opnieuw in tweeën gedeeld kan worden
  3. Alternating > In deze weergave krijgt iedere groep een volledig verticaal vlak dat vervolgens wordt opgesplitst naar de subcategoriën

Het instellen van deze weergave gebeurt onder de nieuwe optie Lay-out:

Hier is ook direct de tweede nieuwe optie te vinden, het instellen van de ruimte tussen categorieën en subcategorieën.

Wil je het volledige overzicht van alles dat vernieuwd is? Dat vind je op de officiële blog van Microsoft: Power BI January 2025 Feature Summary | Microsoft Power BI Blog | Microsoft Power BI

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Translate »