Sensor data in de kas

Sensor Data In De Kas Reduceert Kosten en Verbetert Oogst

Precisie agricultuur resulteert voor kweker, telers en boeren in een zo’n optimaal mogelijk gebruik van water, mest of zaden op hun velden of in de kassen. Door het gebruik van sensoren krijgen ze een beter inzicht in hun oogst op micro niveau. Van elke plant, elke vierkante centimeter, is data voorhanden. Lees in dit artikel hoe je op dat niveau de oogst kunt bewerken en de impact op de natuur en kosten tot het minimum beperken.  

Ook in Nederland maken vooruitstrevende bedrijven in de agribusiness gebruik van deze high tech benadering. Zoals een kweker waarvoor we binnenkort met een sensor data project gaan starten. Zij gaan de data van de sensoren inzetten om de omstandigheden in de kas te analyseren en te optimaliseren. Tevens onderzoeken we in deze fase welke data nog meer m.b.v. sensoren kan worden verkregen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan data over het groeiproces van de plant zodat deze beter geregistreerd en geoptimaliseerd kan worden. Eenmaal met dit soort data aan de slag komen de nieuwe ideeën vanzelf. 

Data Analyse & Dashboards Power BI in de kas

Het is één ding om sensoren te installeren, het is een tweede hoe je deze data dan goed kunt gaan inzetten. Deze dient na uitlezen vertaalt te worden naar gebruiksvriendelijke en snel leesbare dashboards. Daarvoor maken wij gebruik van Power BI. Tevens adviseren wij over het analyseren en toepassen van de data. Het hoeft echt geen hogere wiskunde te zijn om complexe data te bekijken en toe te passen in de kwekerij.

Deze kweker heeft naast deze sensor dan ook al andere databronnen omgezet naar intelligente dashboards. Inzicht in uitval en afval maakt dat ze alleen met de sterkste rassen verder gaan. Inzicht in groeiproces, aantallen in de kas en salesprognoses maakt dat er minder op de veiling verkocht moet worden en dus een hogere verkoopprijs wordt gerealiseerd. Al deze inzichten resulteren in processen die steeds verder geoptimaliseerd kunnen worden waarmee ze zich een sterke positie op de Europese markt hebben weten te verwerven. 

Sensor Data in de Agribusiness

Deze sensor case is één voorbeeld maar er is binnen de agrarische sector met verschillende soorten sensoren zoveel meer data te vergaren en daarmee processen te optimaliseren. Hierbij een aantal voorbeelden:

  • Locatie sensors: deze maken gebruik van GPS satellieten om de exacte lokatie van de oogst, per plant te bepalen. Dit heb je nodig om exacte bemesting of bewatering in te stellen.
  • Electrochemical Sensoren zijn specifiek gemaakt om ionen in de aarde te detecteren. Hiermee wordt de chemische samenstelling van de aarde geanalyseerd, bijvoorbeeld de PH waarde.
  • Mechanische sensoren: deze sensoren gaan de aarde in en meten dan de weerstand. Hierdoor kan men voor de machines die het land bewerken exact bepalen hoeveel kracht er nodig is om de aarde te bewerken. De weerstand is tevens informatie die gekoppeld kan worden aan de kracht die de plant nodig heeft om water op te nemen waarop weer de irrigatie kan worden aangepast.
  • Optische sensoren: deze gebruiken licht om de aarde te analyseren. Ze meten het verschil in licht dat gereflecteerd wordt. Deze sensoren kunnen geplaatst worden op drones of platformen boven de oogst. De kleur van de planten en de aarde worden verwerkt om de kwaliteit van de grond te bepalen en zo bijvoorbeeld bemesting aan te passen.
  • Dielectrische Aarde Sensoren meten specifiek het vochtgehalte in de aarde, ook weer interessant om heel gericht te irrigeren.
  • Airflow Sensoren meten hoeveel druk er nodig is om een bepaalde hoeveelheid lucht in de aarde te drukken. Op deze manier worden verschillende eigenschappen van de aarde gemeten zoals de compactheid, structuur, type aarde, vochtigheid waarmee de grond geanalyseerd kan worden.
  • Agri Weerstations: deze worden op verschillende lokaties in het veld geplaatst. Ze meten specifiek de weersomstandigheden zoals lucht temperatuur, temperatuur van de aarde op verschillende dieptes, hoeveel regen er valt, vochtgehalte van de bladeren, chlorophyll gehalte, windsnelheid, dauw temperatuur, wind directie, vochtigheidsgehalte, zonnenkracht, druk in de atmosphere. 


 

Ook nieuwsgierig geworden naar wat sensor data kan betekenen in uw bedrijf? Neem dan contact op voor een vrijblijvend inspiratie gesprek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Translate »