Verzuim in de zorg

Data Analyse & Verzuim; De Gezondheidsscore In De Zorg

Werken in de zorg is zwaar, toch kan een bepaalde locatie of team significant lager verzuim hebben dan de ander. Iets dat ook direct terug is te zien in de financiële gezondheid van een zorginstelling. Wat maakt het verschil?
Met data kan veel inzichtelijk gemaakt worden. Niet alleen de cijfers van het verzuim zelf maar ook wat er eigenlijk voor zorgt dat er zoveel verzuim is. Dit vormt de zogenaamde gezondheidsscore. Hoe gezond is jouw werknemer? Hoe groot is de kans dat er verzuim komt? Hoe voorkom je dit?

Gezondheidsscore berekenen

Om de gezondheidsscore te berekenen worden verschillende informatiebronnen aan elkaar gekoppeld: de financiële administratie, HRM, zorgsoftware, medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Zo heeft bijvoorbeeld het aantal MIC & MIM meldingen een signalerende functie. Als een medewerker immers vaak uitgescholden of zelfs fysiek aangevallen wordt tijdens het werk is er meer kans op een burn out of verloop. Maar denk ook aan informatie zoals gemiddelde duur dienstverband, aantal verschillende clienten dat een medewerker ziet of aantal gebroken diensten. Al deze data gekoppeld aan verzuim of verloop kan inzicht geven in de oorzaken.

Indicatie langer verzuim

Daarnaast is inzicht in de duur van het verzuim belangrijk. Bij lang verzuim kan meestal niet veel meer gedaan worden maar kort en middellang verzuim wel. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de meldingsfrequentie, hoe vaak zijn de mensen gemiddeld ziek in jouw team (ook nog rekening houdend met soort FTE). Hoe vaker, ook al is het kortdurend, is een indicatie van meer en langer verzuim op langer termijn. Werkt jouw team wel lekker samen, zitten ze goed in hun vel? Ook de informatie over nulverzuim en frequent verzuim kan hierin verwerkt worden. Werknemers die niet ziek worden. Hoeveel zijn dat er? Was dat de afgelopen jaren ook zo? Frequent verzuim geeft een indicatie van het aantal ziekmeldingen per persoon: is iemand meer dan drie keer per jaar ziek dan wordt er bijvoorbeeld een alert naar de teammanager of HR afdeling gestuurd. Tevens kan gebruik gemaakt worden van de Bradfordfactor voor verzuim. Deze wordt in Nederland niet veel gebruikt, maar is in feite een combinatie van verzuimpercentage en meldingsfrequentie. Hierbij wordt gekeken naar de impact die verzuim heeft op een organisatie. Voor meer informatie: https://en.wikipedia.org/wiki/Bradford_Factor 

Met deze cijfers kunnen we bepaalde trends voorspellen. Bij veel kort verzuim is er meer kans op burn outs of een hoger verloop in jouw team. Maar je zou ook kunnen denken aan het koppelen van de productiviteitscijfers aan het verzuim. Een hoge productiviteit is geweldig totdat het gaat leiden tot meer verzuim. Dit omslagpunt is belangrijk om op te sturen. Beiden moeten in balans blijven.  

Schone data 

In de zorg werken veel vrouwen, dus zwangerschap is veelvoorkomend verzuim. Aan dit soort verzuim is uiteraard niets te doen. In Dashboards kan dit verzuim er daarom makkelijk uitgefilterd worden, zo kan men snel zien welke informatie er wel toe doet.  

Tevens kan de data vergeleken worden met informatie uit Vernet. Als je als zorginstelling je verzuimdata deelt met deze organisatie krijg je een benchmark van alle andere zorginstellingen die hier ook aan meedoen. Dit wordt geanonimiseerd aangeleverd. We gebruiken bij het opstellen van de Power BI dashboards de definities van Vernet. Op die manier zijn de cijfers uit Vernet gelijk aan de cijfers in BI, mocht uw organisatie hier dus aan meedoen dan kan deze data ook meegenomen worden. In Vernet krijg je echter een statisch PDF-rapport waarin je kunt vergelijken hoe jouw organisatie het doet met andere soortgelijke organisaties. In BI krijg je een interactieve omgeving waarin je analyses kunt doen en kunt inzoomen op de details. 

Deze interactie is niet alleen mogelijk bij de HRM-afdeling (waar Vernet vaak wel vanuit georganiseerd wordt en dan ook een cijfer over de organisatie geeft), maar ook per team/afdeling. 

Ook nieuwsgierig wat Business Intelligence voor uw zorginstelling kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op voor een inspirerend gesprek. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Translate »